Видове капачки за буркани подходящи за употреба в домашни условия

Какво е необходимо, за да си приготвите в домашни условия зимнина? На този въпрос със сигурност без никакви проблеми ще могат да отговорят голяма част от хората, който поне веднъж в живота си са консервирали плодове, зеленчуци или месо.

За да бъде извършен този процес в домашни условия ще са ви необходими продукти, подправки, буркани, капачки за буркани, рецепта, желание и свободно време. Навярно голяма част от вас, който редовно консервират различни храни за зимата ще се съгласят с мен, че капачките за буркани са най-важни в този процес. Без тях няма как да бъде осъществено стерилизирането на храните, а без него няма как продуктите да бъдат запечатани и да издържат например няколко месеца, без да загубят вкусовите си свойства.
За това винаги когато решите да приготвяте сладко, зарзавати или друг вид зимнина се снабдете с качествени капачки.

„Какво означава качествени капачки за буркани?“ със сигурност ще попитат някои от вас. Най-точния отговор на този въпрос би бил „Капачки с доказано качество и традиции, които без проблемно прилепват към ръба на буркана и правят възможен процеса на стерилизация. Също така можем да кажем, че това са капачки изработени от качествени материали, които издържат без проблемно при високи температури“. Това би бил отговора на всеки потребител, който е използвал висококачествени капачки и е останал доволен от тях.

Какви видове капачки за буркани с доказано качество се предлагат на пазара?

На българския пазар се предлагат основно два вида капачки и това са добре познатите на всички домакинства „Омния“ и „Туист-оф“. Нека разгледаме малко по-детайлно всеки един от тях.

Капачки „Омния“
Това са капачки с отлично качество, доказало се през години. Те са изключително популярни сред потребителите на българския пазар, които редовно си приготвят зимнина в домашни условия. „Омния“ са капачки без винт и се използват за консервирането на компоти, трушии, месо и други продукти в домашни условия. Благодарение на отличната си изработка те прилепват плътно към ръба на буркана, като го запечатват и не позволяват нищо нито да влиза повече или излиза от него.
Както вече казахме този вид капачки се произвеждат от висококачествени материали като алуминиеви листи с лаково покритие от двете страни и пластизол, благодарение, на който капачките прилепват безпроблемно за бурканите.
Производителят „Алианс-ДН“ ООД пуска на пазара още няколко под видове капачки за буркани „Омния“, за да задоволи потребностите на потребителите в различните региони на страната. Това са капачки „Роси“, „Лято“, „Ловеч“, „Етрополе“, „Раковски“, „Пещера“ и „На Баба“. Всички те са с пълноцветна литография, изключение правят само „Пещера“ и „На Баба“, които са с обикновено голд покритие. Едва ли има човек, който да не познава капачки „Роси“ и не е гледал култовата реклама, в която тъщата учи зетя как да затваря буркани. Точно „Роси“ са първите пълноцветни литографирани капачки пуснати на Българския пазар. Те са незаменима част в традициите на българските домакинства, когато става дума за консервиране на храни в домашни условия.

Капачки Туис-оф /Twist off/
Те са вторите по популярност капачки за буркани, като по нищо не отстъпват на другия тип „Омния“. „Туист-оф“ са капачки без винт и също са популярни сред потребителите, но те, за разлика от „Омния“ намират по-голямо приложение в хранително-вкусовата промишленост, заради отличните си качества и висока издръжливост при стерилизация над 100-120 градуса. Въпреки това много от домакинствата също залагат на капачки „Туист-оф“ именно заради винтовото им завъртане. Само с едно завъртане и вашата зимнина е запечатана и готова за стерилизация, а отварянето им е също толкова лесно отново с едно движения. Капачките от този вид се предлагат в няколко цвята – голд, червен, син, бял, зелен и черен. Разбира се и при тях се предлагат пълноцветни литографирани капачки за плодове и зеленчуци, както и първата капачка специално изработена за запечатване на буркани с мед.

В заключение можем да кажем, че които и видове капачки за буркани да изберете няма да сгрешите и можете да бъдете спокойни, че приготвената от вас зимнина ще бъде с отлични вкусови качества. И запомнете, че няма нищо по-вкусно от приготвената с любов храна в домашни условия.