Кои животни са силно застрашени от изчезване?

Най – големият и популярен зоо портал BauBau.bg ни информира, че днес учените следят от близо стотици животни, застрашени от изчезване. Основни фактори са човешката небрежност и изменящите се климатични фактори. От 2003 година се отчита непрестанен спад в животинското население на Атлантическия океан, с около 20 % намалява броя на пингвините и други морски обитатели. С помощта на високотехнологични уреди и съвременни технологии, изследователите се опитват да разберат точните причини за понижението в популацията на отделните видове.

Учени и биолози се стремят да запазят биологичното разнообразие в нашата природа. Те полагат усилия и стремеж да спасят всеки индивид, застрашен от изчезване. През 2011 година биолози проследяват два вида костенурки от западното крайбрежие на Африка. Тези костенурки са представители на вида „Кожести костенурки“ и са били смятани за изчезнали от преди 50 години. Съществуването на вида е от далечни хилядолетия назад, чрез използването на сателитен предавател костенурките и техните поколения са пуснати на свобода.

В Мадагаскар също е било открито насекомо смятано за изчезнало от стотици години, но с модерна апаратура и микробиологични изследвания е открито в кореновата система на някои видове дървета. Днес има изгледи за възстановяването на вида, но се изискват значителни ресурси. Новите технологии помагат за развитието и спасяването на животни, но са много скъпи и броят им в повечето случаи е недостатъчен за нуждите на повечето биолози. Сателитните предаватели са едни от най – използваните уреди, защото с точност проследяват миграцията, местоположението и развитието на отделните видове.

Според специалистите от зоо портал BauBau.bg, едни от най –застрашените видове животни на нашата планета са:

  • Всички видове тигри – може би най-застрашените животни, те наброяват едва 3 500 екземпляра, а преди много години популацията им е достигала 300 000 животни. Интересна информация за тези величествени животни, можете да прочетете на страниците на зоо портал BauBau.bg.
  • Белите мечки – в резултата на климатичните промени и настъпилото глобално затопляне ледовете се топят и тяхната територия значително намалява
  • Леопардите – застрашени са три вида животни от рода, това са: Амурският леопард, Снежният леопард и Димният леопард
  • Пандите – изключително застрашен вид животни. Наброяват едва 16 000 индивида, а някога броят им е достигал до 100 000.
  • Носорозите – масово избивани, заради цененият им рог. Сега наброяват няколко хиляди екземпляра, съществуват сведения от 1934 година, когато са наброявали 140 000 животни.
  • Морски костенурки – От общо седем вида, шест са значително застрашени от изчезване. Бракониерите ги изтребват, заради черупките им, а глобалното затопляне пречи на оцеляването на техните яйца.

Още много животни освен изброените са застрашени от изчезване. Всички ние трябва да положим грижи за тяхното запазване и да не позволим след броени години да останат само спомен.

Повече снимков материали относно характеристики, местообитание, любопитни факти и други, можете да научите като посетите най-големия зоо портал: http://zoovidove.baubau.bg/.