Чакри на тялото и какво трябва да знаем за тях

Чакрите са известни и като енергийни центрове, разположени по дължината на тялото. Функционират като енергийни трансформатори – събират енергията от околната среда и я пренасят в и около нас, също и обратното. Освен това, променят енергията във форма, която тялото може да използва и са от съществено значение за здравето и благополучието ни.

На санскрит „чакра“ означава „колело“, което обяснява кръглата им форма. Здравословните и балансирани чакри ще се завъртят по-бързо от тези, които са извън равновесие и по-бързо ще трансформират енергиите край вас. Има седем основни центрове на чакрите, разположени по линията на гръбначния стълб от опашната кост в основата чак до върха на главата. Всяка от тях е свързана с различни емоции и части на тялото. Останалите центрове на чакрите се намират по ръцете и краката. За да се запознаете по-подробно с всички чакри на тялото по отделно, тук в http://chakra.newage.bg/ има интересна информация, която ще ви помогне.

Някои хора твърдят, че виждат тези чакри, но повечето не могат. Ако сте от вторите, все пак може да си ги представите като постоянно движещи се вихри от светлина, излизайки от тялото ви под прав ъгъл, като всяка от тях е с различен цвят на дъгата.

Седемте основни чакри на тялото са разположени върху различни ендокринни жлези в тялото като надбъбречната жлеза, щитовидната жлеза и хипофизата. Тези жлези са отговорни за отделянето на хормони, които регулират физическите и емоционални процеси в тялото като щастие, нивата на енергия и физическото желание. Чакрата, свързана с всяка жлеза спомага за балансираното отделяне на секрет. В този ред на мисли може да се каже, че поддържането на нашите чакри балансирани и в здравословен вид ще допринесе за запазване на необходимото ниво на хормоните в тялото, което пък ще има благотворно влияние върху физическото и емоционалното ни състояние.

Ако ви е трудно да си представите как функционират тези чакри на тялото, вижте следващия пример. Случвало ли ви се е да отидете в оживено заведение и да се почувствате напълно изтощени или да ви се развали настроението, а след като си тръгнете, да усетите прилив на енергия? В известна степен това може да се дължи на хората, които сте срещнали, но ако се замислите внимателно, може би ще доловите настроението на мястото. Често може да се случва и да се почувствате заредени с енергия, веднага щом влезете някъде. В този момент вашите чакри се задействат и започват да събират виталната енергия за вас и тялото ви, докато в същото време изчистват цялата негативна енергия от вас, която ви караше да се чувствате уморени и кисели.

Разбира се, не е нужно да прекарвате цялото си свободно време в заведения, за да балансирате своите чакри. Има лесни начини за това, като например така популярните медитация, терапия с кристали, звукова терапия, масаж. Ще има добри резултати и ако просто се опитате да визуализирате енергийните си центрове като въртящи се кълба, пълни със светлина.

Ако чакрите на тялото ви са дебалансирани във всеки един момент, това може да рефлектира не само върху общото ви благосъстояние, но и да се прояви по-сериозно под формата на заболяване. Ето затова е важно да се погрижите за тях още сега!