Какви опасности крият кростренажорите

Навсякъде всички говорят, че спортът е здраве и всеки трябва да тренира, за да се чувства добре, да е здрав, но не и на последно място да изглежда чудесно и във форма.  Има много варианти как точно да се упражняваме. Разбира се, най-лесно е да отидем в някой фитнес, защото там има уреди за всички части на тялото, а и има зали навсякъде и във всички квартали, така че на много хора да им е удобно да ги посещават. Препоръчваме да се спрете да уреди, които тренират основите мускули в тялото. Такива са велоергометърът, кростренажорът и бягащата пътечка.
Тук ще обърнем по-специално внимание на кростренажора и ще дадем отговори на често задаваният въпрос дали той е опасен за тялото ни.
Нека първо обясним от какво е съставен той – има две плоскости в долана си част за крака, а в горната има две ръчки за ръце, по средата те са свързани от няколко лоста, които помагат за елипсовидното движение на плоскостите на краката и за бутането на ръчките от ръцете.
Най-голямото притеснение на повечето хора е, че кростренажорите не се отразяват добре на ставите им и ги натоварват повече от необходимото. Всъщност тук няма място за притеснение. Този фитнес уред е създаден по подобие на движенията от спорта ски бягане. Краката се движат елипсовидно, което не е никак агресивно, а напротив, това е много плавно движение, защото не са под остър ъгъл. Редица кростренажори дори да измислени така, че дори да заемете неправилна позиция на тях, то сте принудени да я поправите, защото просто не ви е удобно да тренирата. Така гърбът стои изправен.
Ако сте имали някакви съмнения относно кростренажора, е време те да се разсеят. Този фитнес уред е чудесен за кардио тренировки, подобрява стойката ни и изобщо не се отразява зле на колената и глезените ни.