Индуизъм в западните култури

Голям брой известни личности започнаха да се занимават с различни древни религии и практики. Все по-популярен става индуизмът, защото с напредването на глобализацията и развитието на технологиите думи като „Индия“ и „индуизъм“ не звучат вече толкова екзотично и неразбираемо. Индуизмът е религия без граници, защото тя е по-скоро философия и наука и далеч не налага догми. Можете да се запознаете с нея като посетите hindu.bg.

През лятото на 2016 Джулия Робъртс се присъедини към непрекъснато нарастващия брой звезди, които промениха своята философия и религия. По време на снимките на „Яж, моли се и обичай“ Робъртс била силно впечатлена от индийската култура и в частност индуизма. След края на снимките актрисата споделила пред списание „Elle“, че е приела индуизма.
Евгения Петерсен или позната като Индра Деви е първата европейка-йога в историята. Владеела е свободно 12 езика и е доживяла до 103 години. Смятала е, че има 2 родини: Русия, където се е родила и Индия, където се е родила отново и е „отворила“ душата си.

Започва да се увлича по индуизма, когато живее в Германия и заминава за Индия след запознанството си с гуру Шри Кришнамачари, за да изучава йога-практики от самите индуси. След 1947 емигрира в САЩ, където отваря йога студио.
Индуизъм в западните култури
Сред учениците й са били Мерилин Монро, Грета Гарбо, Рита Хейвърт, Глория Свенсън и други холивудски актьори от 40-те години. Книгите й се превръщат в бестселъри в САЩ. В американската преса я наричат “първата лейди йога”. През 60-те години посетила бившия Съветски съюз, където се срещнала с Косигин, Громико и Микоян, след което западните журналисти започнали да я наричат “жената, която запозна с йога-практиките Кремъл”. Индра Деви дава ценни съвети за това как да се храним, за да бъдем по-здрави и дълголетни. На първо място трябва да избягваме умъртвените храни т.е. всякакви видове консерви и местни продукти , да пием вода на стайна температура на малки глътки и да знаем,че млякото не е напитка, храна и трябва да внимаваме с него.До този извод индусите са стигнали преди много време и не трябва да забравяме,че са направили кравата свещено животно.

Но най-забележителното на индуизма е, че е отворен към всички и е най-миролюбивата жива религия в света и с радост споделя многовековната си мъдрост с другия свят. Уникалното също е, че отчита индивидуалния фактор при човека и позволява на всеки, който желае да се занимава с индуизъм да открие персоналния си път.